29.04.2019
Den nystifta bokmålsorganisasjonen Foreninga for radikalt bokmål ønsker at a-endinger, diftonger og andre radikale og talemålsnære bokmålsformer skal bli mer brukt i offentligheten, og at alt fra mediespråk til skolebøker i større grad skal speile mangfoldet og variasjonen som fins i bokmålet.
Vær stolt av bokmålet
Foreninga for radikalt bokmål har allerede før stiftelsesmøtet 28. april fått en del oppmerksomhet, og leder i den nystifta språkorganisasjonen, Hans-Christian Holm, mener interessen viser at det er behov for en organisasjon som jobber for å fremme de radikale og talemålsnære bokmålsformene.
– Det er stor valgfrihet i bokmålsnormalen, og vi ønsker å anerkjenne og fremme det mangfoldet som faktisk fins der, forklarer han. Mange opplever at det å skrive ei form for bokmål som skiller seg ut, kan føre til sanksjoner og negative reaksjoner. Det kan være personer som har erfaringer med lærere eller redaktører som retter på det de trur er språkfeil, eller det kan være de som opplever å ikke bli tatt alvorlig når de velger å bruke bokmålsformer som «kasta», «sein» eller «sjuk». Det er synd når manglende kunnskap fører til fordommer og språklig diskriminering.
– Vær stolt av å være bokmålsbruker, oppfordrer Holm, uansett hvilken del av bokmålet du ønsker å bruke.
Ja til språkmangfold og språktoleranse
Holm understreker at den nye bokmålsforeninga består av et språklig kompetent og engasjert styre, som i månedene framover kommer til å publisere relevant og aktuelt språkstoff i mange kanaler og former. I tillegg ønsker de seg aktive medlemmer som ønsker å bidra i det språkpolitiske arbeidet.
– Er du for språklig frihet og mangfold, både i tale og skrift, og ønsker å være med på å påvirke utviklinga i bokmålet, da ønsker vi svært gjerne at du tar kontakt med oss og melder deg inn i foreninga, sier Holm.
Les mer på foreningas facebookside og nettside:
Kontakt:
Hans-Christian Holm, leder i Foreninga for radikalt bokmål, tlf. 415 06 847
E-post: post@bokmal.no
Innmelding
Det koster 150 kroner per år å være medlem. Send navn og adresse til post@bokmal.no for å melde deg inn. Dersom du vil delta aktivt, fortell gjerne litt om hva du kan tenke deg å bidra med.